Rubik kocka versenyre | WCA bűvös kocka

Írta Rubik Kocka 2020/02/09 2 Hozzászolások

A legjobb verseny Rubik kocka

 

Bármire is van szükséged az életben, a versenyt végül mindig a legjobb minőségű és legjobb áru termék nyeri meg.

Az alábbi cikkünkből megtudhatod hogyan válaszd ki a tökéletes verseny kockát és bemutatunk néhányat a legismertebb kocka márkákból egészen a nagy gyárak termékeitől a kisebb, független játékgyárakig.

A világ versenyeken már nem csak a hagyományos 3x3 kocka kerül kirakásra, hanem az összes 2x2 formától egészen a 7x7 verzióg bezárólag, különlegesség, hogy pyraminx, skewb, megaminx és sqaure-1 játékok is a WCA versenyek részét képezik. Ezen termékek gyártói is különböző technikákat igénybevesznek, hogy a lehető legjobb kockákat készítsék el. A könyedebb kialakítás vagy a mágneses szélek ma már mind alapfelszereltséghez tartoznak, tehát kijelenthetjük, hogy a sok 100 termék között nem egyszerű választani.

 

 

Mire érdemes odafigyelni a Rubik kocka választásánál

Sok szempontot kell megvizsgálni, amikor a számunkra legjobb kockát keressük, ezek között nyilván vannak objektívek, amelyek mindig fontosak és vannak olyanok, amik egyéni preferenciák, szubjektív kocka-tulajdonságok.

Mivel versenykockákról beszélünk kezdjük előszőr a sebességgel, vagyis azzal, hogy milyen gyorsan forgathatóak a rétegek. Fontos a gyorsaság, hogy akár egy kézzel is forgatható legyen a kocka, de a túl könnyen forgó kockáknál a pozícióba forgatás nehezebb lehet, így végül időt vesztünk annak ellenére, hogy szinte magától pörög a játék.

A kockák elakadását a nem pontos illesztések és az éles élek okozhatják. Ezért is van az, hogy a legjobb kockák sarkai lekerekítettek, sőt vannak akik külön lecsiszolják az alkatrészek belső éleit is ( Florian mod). Ilyenkor az egyes elemek könnyebben megtalálják a helyüket, a pozíciókat tág határok között lehet elérni.

Persze, ha nagyon belemerülünk, akkor a kocka tartása olyan gyenge is lehet, hogy végül kirakhatatlan lesz, mondjuk az egyik sarok átfordul. Mivel a kocka nem minden összekeverésben kirakható, így ügyelnünk kell az összeszerelésnél is erre. Az összekeverések csupán 1/12-ed része kirakható.

A kocka szétesése a versenykockások egyik legidegesítőbb ellensége. Világversenyen is fordult már elő, ilyenkor sajnos nincs értékelhető eredmény. Tehát a kocka belső szerkezetének, a könnyen fordulás mellett, biztosítania kell az összetartást. Ezt általában csavarral lehet állítani a saját stílusodnak megfelelően. Az elemek közötti felületeket speciális szilikon versenykocka olajjal is célszerű lekezelni.

Fontos még, hogy jó minőségű matricát vagy színezett csempét válasszunk, hogy az oldalak és színek jól elkülöníthetők legyenek.

 

 

Rubik kocka

Kezdjünk a tesztet a legelső, a feltaláló nevét viselő márkával a Rubik kockával. A Rubik kockák általában nem a legjobb versenykockák, nem is erre összpontosít a brand. A Rubik RSC versenykockáját a Gan márkával együttműködve fejlesztették, ez ma a legjobb 3x3-as Rubik kocka, ha ilyennel szeretnél versenyezni. A Rubik kockákat gyakran szidják, hogy nem tart lépést a technológia fejlődésével, talán a név miatt kicsit elkényelmesedtek, a forgalom jó, nem volt szükség fejlesztésre. Ez úgy gondolom mára már nem így van, a Rubik is keresi az innovatív megoldásokat a kockák fejlesztésére.

A Rubiknak van saját versenykockája, jelenleg kék dobozban, mely a legolcsóbb változattól annyiban különbözik, hogy a középső csempék alatt található csavarokkal az oldalak és kocák feszessége állítható. Ez a matricás, viszonylag gyenge minőségű kocka alkalmatlan igazi versenyzésre, ennél akkor más sokkal jobb az ún. Rubik legújabb, nem matricás és új belső szerkezetet kapott kocka, de a legjobb ebből a márkából a már említett Rubik RSC versenykocka.

 

YJ

Ez a játékgyár viszonylag régóta a piacon van. Már 2010-ben gyártottak egyszerűbb versenykockákat. Ezek voltak az Alpha kockák. A MoYo a YJ almárkája, mely igazi, jó minőségű versenykockákat gyárt 2012 óta. Az YJ Moyu projektje arra alapult, hogy tervezők beküldhették ötleteiket a gyárnak és cserébe, amennyiben gyártásba került a termékük részesedtek a profitból is. Az YJ ma is ad el kockákat saját neve alatt, de ezek népszerűsége elmarad a MoYu márka sikere mögött. A sima YJ kockák olcsóak, de minőségben elmaradnak a MoYu kockáktól.

 

MoYu

(A YJ játékgyár márkája)

A MoYu napjaink egyik legismertebb versenykocka gyártó. A gyár mindig a arra fókuszál, hogy a legjobb versenykockákat gyártsa, számos világrekordot MoYu kockákkal értek el.

A MoYu a kockákon kívül más hasonló elven működő 3D kirakósokat is gyárt (pyraminx, megaminx, flopyy cube, skewb, gear cube). A MoYu gyártja a jelenleg kapható legnygaobb kockát is, amely 13x13x13-as.

A MoYu termékek kiváló minőségűek, ajánlható versenyzésre vagy hobbi használatra is. A kezdetben induló cégek közül (the Apha series, DaYan, stb.) a MoYu tudott egyedül túlélni ebben a nagy versenyben. A Gan és a QiYi márkák a 3x3-as piacból ugyan visszahódítottak, de a MoYu fölénye még így is meggyőző a 3D kirakósok piacán.

 

Cong’s Design

(A MoYu egyik albrandje)

Ez a márka  MoYu-n belül jött létre, a Yang Cong által tervezett kockákat ezen külön brand alatt adják ki.

 

DaYan

A DaYan egyik a legrégebbi kocka gyártóknak. Régebben az iparág vezető gyártója volt, de mára már nem bírta a versenyt és elvesztette piacvezető szerepét. A DaYan kockák jó minőségűek, nem matricásak, de ha tényleg gyors kockát szeretnél, akkor a MoYu jobb választás.

 

Shengshou

A Shangshou a DaYanhoz hasonló a nagyobb kockák piacán. Ez a cég gyártott előszőr nagyobb: 8x8, 9x9, 10x10 kockákat. A MoYu előtt a 4x4-es 5x5-ös kockán piacán is meghatározó volt. Folyamatosan fejlesztik a termékeket, egyre jobb az összetartása és a pontossága a kockáknak. Ha jó minőségű kocka kell akár nagyobb méretű is, nyugodtan válaszd a Shangshou-t és nem fogsz csalódni. A márkáhpz tartozó kockákkal nyerték régebben a világversenyek zömét is. A kocka előre szilikonozottan kapható.

A Shengshou úttörő volt abban, hogy ne csak a 3x3-as, hanem a nagyobb méretű kockák is népszerűek legyenek.

 

Yuxin

A Yuxin gyártotta  az akkori legnagyobb méretű kockát a 11x11-est, ezzel lett ismert a játékpiacon. Azóta is próbálnak a piacra betörni, ennek egyik legjobb próbálkozása volt a Yuxin 4x4-es kocka, amely vetekedett a MoYu Aosu kockával. A Yuxin a nagyobb kockák gyártásáról és az olcsó kockákról nevezetes. Ha az olcsóbb kategóriából választanál, mindenképpen ajánlott brand.

 

QiYi/MoFangGe

A QiYi márka talán a legnehezebb időszakban lépett piacra, amikor a MoYu lett a piacvezető gyártó. A cég első kirakósa a Bullfight and Warrior kocka nem kapott különösebb figyelmet, de aztán megalkották az első Square-1 kockájukat. A mai napig a leghíresebb termékük a Valk3, a versenykocka, amelyet Mats Valk tervezett. Valk egy ilyen kockával állított be 4.74 mp-es eredménnyel világrekordot.

 

Gan

A Gan jelenleg a MoYu igazi versenytársa a piacon beleértve a QiYi Valk3-ját is, melyet már azóta többen legyőztek a világversenyeken. A cég kizárólag 3x3-as versenykockákat gyárt, melyek a céget kizárólagosan jellemző tulajdonságokkal vannak felruházva. A régebbi kockáik mint pl. a Gan 357 nem voltak a legjobbak, de mióta kijött a Gan 356 és a világcsúcs tartó Feliks Zemdegs ezt a kockát használja a márka felvirágzott. A márka új kockáit is folyamatosan fejleszti. Mint már a Rubik résznél említettük az RSC Rubik's márkának kifejlesztett Gan alapokon álló kocka.

 

Válogass a legjobb 3x3 Rubik kocka kínálatunkból.

Rubik kocka

Címkék: rubik rubik kocka

2 Hozzászolások

Gábor:
2020/02/09, 11:04:41 AM
Válasz

Én Gan kockát részesítem előnyben, szerintem nagyon jó. A régebbi típusú Rubik kocka akad, hanyagolni kell versenyen.

Péter:
2020/02/10, 09:59:43 AM
Válasz

A MoYu WeiLong GTS V2 a kedvencem. A Rubikból a Gan RSC verzió a legjobb.

Hagyj üzenetet